Sujuvaa sähköistä arviointia

Monipuolinen arviointi, jota uusi lukion opetussuunnitelma painottaa, sidottiin olennaisesti opiskeluun Turun normaalikoulun lukiossa äidinkielen ja kirjallisuuden 1. kurssilla syksyllä 2015. Tuoreet lukion opiskelijat tutkivat opetusharjoittelijan johdolla tekstilajeja ja kirjoittivat pareittain verkkoon elämänsä ensimmäiset tekstitaidon vastaustekstit tehtävänään etsiä sadun tuntomerkkejä Punahilkka-sadusta.

Kaikki lähtee itsearvioinnista

Harjoitus toteutettiin siten, että ensin opiskelijat tutustuivat tekstitaidonvastauksen arviointikriteereihin. Näiden avulla he loivat neljän hengen ryhmissä itsearviointilomakkeet verkkoon SurveyMonkey-sovelluksella. Ajatuksena tässä oli saada opiskelijat samalla pohtimaan sekä tulevan kirjoitustehtävän tavoitetta että omia tavoitteitaan. Työ sujui SurveyMonkey1sutjakkaasti; opiskelijoilla ei ollut ongelmia heille uuden sovelluksen käytössä, vaikka en antanut siihen erityistä ohjetta. SurveyMonkeyn kyselyeditori onkin todella yksinkertainen käyttää. Maksua vastaan saa lisäominaisuuksia, mutta tähän tarkoitukseen riittää ilmaisversio.
Opiskelijat lähettivät linkit itsearviointilomakkeisiin minulle ja ryhmää opettavalle harjoittelijalle.

Vertaisarviointia mukaan

Seuraavaksi opiskelijat keräsivät opetusharjoittelijan kanssa vastauksen sisältöaineksia verkkoon yhteiselle Padlet-sivulle. Kun sadun ainekset oli koottu näkyviin, kurssilaiset harjoittelivat yhteiskirjoittamista GoogleDocs-sovelluksella: vastausteksti kirjoitettiin pareittain verkkoon. Työn valmistuttua opiskelijat liittivät linkin valmiiseen tekstiinsä Moodleen kurssialustalle luotuun wikiin, minkä jälkeen jokainen pari pääsi lukemaan toisen parin vastaavan tekstin. Sitten parit kirjoittivat toisilleen GoogleDocs-sovellukseen vertaisarvion yo-kriteerien pohjalta. Arviot olivat varsin osuvia, noudattivat kriteereitä ja kehittämisehdotuksiakin annettiin ilahduttavan paljon. Opiskelijat selvästi lukivat toistensa tekstit tarkasti.

Tässä vaiheessa kokosin opiskelijoiden laatimien itsearviointilomakkeiden pohjalta yhden, yhteisen SurveyMonkey-lomakkeen, jonka linkki niin ikään pantiin Moodlen kurssialustalle. Kukin pari täytti yhdessä sähköisen itsearviointilomakkeen. Siinä kysyttiin muun muassa yhteistyön sujumista ja pyydettiin arvioimaan omaa vastaustekstiä eri näkökulmista. Huomasin, että itsearviointi sisälsi pääosin realistista, paikoin aavistuksen toiveikasta omien taitojen tulkintaa.

Palautetta harjoituksesta

SurveyMonkey2
Arvioidessaan tuotostaan ja toimintaansa opiskelijat vastasivat myös kysymykseen yhteiskirjoittamisen ja vertaisarvioinnin hyödyllisyydestä. 13 paria 14:stä koki yhteiskirjoittamisen hyödyllisenä tai erittäin hyödyllisenä. ”Oli kiva, kun sai kuulla toisenkin mielipiteitä tehtävään. Ei tarvinnut keksiä kaikkea yksin.” Itse olen aiemmin havainnut, että yhteiskirjoittaminen toimii opetusmenetelmänä hyvin. Paras hyöty saadaan silloin, kun opiskelijat istuvat samassa tilassa ja voivat koko ajan keskustella yhteisestä tuotoksestaan, jota molemmat omilla laitteillaan kirjoittavat. Niin toimimme nytkin.

Vertaisarvioinnin hyväksi puoleksi mainittiin esimerkiksi se, että pääsi näkemään, miten toinen pari oli vastannut kysymykseen, ja toisten vastausta saattoi sitten verrata omaan. Oma osaaminen ja tuotetun tekstin vahvuudet ja heikkoudet tulivat selvemmin esille. Mielestäni vertaisarviointi oli erityisen vakuuttavaa. Kerroin havaintoni itse- ja vertaisarvioinnista opiskelijoille osana omaa palautettani.

Koska kaikki jaettiin sähköisesti, tiedonkulku oli nopeaa. Opetusharjoittelun näkökulmasta eduksi on se, että opettaja ja harjoittelija pääsevät samanaikaisesti tarkastelemaan ja arvioimaan tuotoksia – siinäkin säästyi aikaa.

Saimme neljän viiden oppitunnin kuluessa harjoiteltua yo-arviointikriteereitä, vertaisarviointia ja itsearviointia. Vielä on edessä koko prosessin arviointi, jonka teetän SurveyMonkeylla. Aion kyselyssäni pyytää opiskelijoilta henkilökohtaisen palautteen jokaisen omasta näkökulmasta: mikä oli hyvää ja missä on kehitettävää. Onneksi kehitettävää on aina!

Sara
Äidinkielen ja kirjallisuuden ohjaava opettaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s