Kahoot-testit motivoimassa

//Joel Airta, matematiikan harjoittelija, Turun normaalikoulu

Taustaa

Käytin kaksi opetusharjoittelujaksoa opettaessani lukion lyhyen matematiikan kurssia ‘Tilastot ja todennäköisyydet’. Harjoittelun aikana huomasin, että opiskelijan motivaation eteen tarvitsee nähdä vaivaa ja lähdin pohtimaan erilaisia motivointikeinoja.

Kahoot

Tunnilla opittujen ja opetettujen asioiden varmentamisessa ryhdyin käyttämään Kahoot.it-tietovisailua/verkkosivua. Alkutunnista mainitsin testaavani lopputunnilla opitut asiat. Opiskelijat suhtautuivat opiskeluun varauksella ja ulkoisesti motivoituen. Lopputunnin kohdalla he rupesivat vaatimaan jo ‘testin’ aloitusta, koska kokivat tarvitsevansa paljon aikaa testiin. Kun avasin valkokankaalle Kahoot.it -sivun, moni opiskelija innostui ja huokaisi helpotuksesta lausahtaen, että “ sehän on vain Kahoot -testi!”. Tästä innostuneet opiskelijat ottivat älylaitteensa tai läppärinsä esiin ja kirjautuivat peliin innolla. Innostus huokui luokasta ja tilanne ei vastannut käsitystäni hiljaisesta testin tekemisestä, mutta se ei haitannu tässä tilanteessa.  Laiskimmatkin opiskelijat osallistuivat ja halusivat näyttää osaamistaan leikkimielisessä mittelössä.Peliin kirjauduttiin PIN-numerolla, jonka jälkeen piti kirjoittaa oma nimi. Hyvin moni pelasi nimimerkillä pyynnöstäni huolimatta, joten kannattaa painottaa oman nimen käyttöä, jos haluaa saada arviointikelpoista dataa talteen ilman salapoliisin työtä. Oikeita vastauksia tuli todella paljon ja osallistuminen oli todella aktiivista.

Kilpailuhenki kuului ja näkyi luokassa kun opiskelijat huutelivat välituloksistaan toisilleen. Käytimme jokaisen kysymyksen jälkeen hetken oikean vastauksen selittämiseen – jopa opiskelijatkin innostuivat selittämään tehtäviä.

Lopputulokset toivat joka kerta positiivisia yllätyksiä 🙂

Seuraavalla kerralla kun pidin kahootin, opiskelijat eivät meinanneet malttaa odottaa testiä. Annoin heidän odottaa tunnin loppuun, jotta työrauha ja motivaatio säilyi loppuun asti.

 

Tehtävien laadinta

Kahoot.it on kiva tapa testata fakta-ja käsitetietoja, mutta yllättävän hyvin pystyy myös tekemään muun tyyppisiä monivalintatehtäviä liittäen kuvaa ja videota. Aikaa ja mielikuvitusta vaativaa hommaa se kuitenkin on.

Piirtelin kuvia erilaisilla ohjelmilla, esimerkiksi Paintilla ja PowerPointilla. Kuvien lisäämisen jälkeen täytyi tarkistaa, että se näkyi kokonaisuudessaan. Kuvilla pyrin myös liittämään matematiikka arkielämään, jotta sen opiskelu olisi mielekkäämpää.

Kysymyksiä laatiessa on hyvä pohtia kuinka monta vastausvaihtoehtoa antaa ja kuinka moni niistä on oikein. Tehtävien pisteet tulevat nopeudesta ja oikeasta vastauksesta. Pisteytyksen ja vastausajan voi ottaa testissä myös pois päältä, jolloin kaikilla on riittävästi aikaa pohtimiselle.

Palaute

Lopuksi pyysin opiskelijoilta palautetta, joka onnistuu nimettömästi samalla älylaitteella tai läppärillä ja kirjaa tuloksen ylös. Palaute on hyvin tärkeää, jotta osaa muokata ja luoda parempia, hauskempia ja tehokkaampia testejä.

Joel Airta
Matematiikan harjoittelija
Turun normaalikoulu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s