INKA-arviointijärjestelmä lukiokoulutuksen kehittämistyön apuvälineenä

Jyväskylän normaalikoulun lukiossa on ollut kaksi vuotta käytössä INKA-arviointijärjestelmä. Lukio-opintojen alussa syksyllä ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ovat vastanneet opintojen aloituskyselyyn, jossa on kartoitettu muun muassa opiskelun aloittamisen sujuvuutta, oppimisympäristöjä, opiskeluilmapiiriä ja lukion ja kodin yhteistyötä. Tämän aloituskyselyn jälkeen lukiolaiset vastaavat opintojen aikana lukuvuosittaiseen koulun toimintaa ja viihtyvyyttä mittaavaan kyselyyn.

Järjestelmä on verkkopohjainen ja selainkäyttöinen, joten käyttöön tarvitaan mobiililaite ja internetyhteys. Järjestelmän ylläpidosta ja käyttäjätuesta vastaa EduCluster Finlad. Kyselylomakkeet sisältävät ns. rasti ruutuun -kysymyksiä sekä avoimia kysymyksiä. Kyselyyn vastaaminen ei vie paljon aikaa, joten esimerkiksi ryhmänohjaustuokio riittää vastaamiseen.

Kuva

INKA-arviointijärjestelmän avulla on mahdollista toteuttaa prosessi- ja kehittämisarviointia. Järjestelmään sisältyvillä arviointivälineillä voi kerätä palautetta opiskeluprosessin eri vaiheissa, opintojen ja opetuksen eri osa-alueista. Lomake-editorilla voi laatia verkko-kyselylomakkeita erilaisiin tiedontarpeisiin. Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat lukiossamme vastanneet järjestelmän tarjoamaan opintojen aloituskyselyyn, mutta toisen vuosikurssin ryhmänohjaajat ovat muokanneet kyselylomakkeita jo pidemmällä olevien opiskelijoiden tarpeisiin sopiviksi. Kun lomakkeet on täytetty, ovat tulokset välittömästi kyselyn järjestäjän käytettävissä. Järjestelmä rakentaa kerätyistä tiedoista selkeät tulosraportit.

Kuva 1

Lukiossamme saatuja tuloksia käytetään toiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Kyselyjen tuloksia voidaan tarkastella sekä yksittäisinä jaksoina että koko oppilaitoksen kehittymistä kuvaavina koonteina. Kunkin vuosikurssin ryhmänohjaajat, lukion rehtori ja opiskelijahuollon edustajat kokoontuvat muutaman kerran lukuvuodessa kokoukseen, jossa käydään läpi tulokset sekä johdetaan tulosten perusteella toimenpide-ehdotukset ja kehittämistehtävät.

Järjestelmän piiriin kuuluvat oppilaitokset voivat käyttää samoja palautelomakkeita, mikä mahdollistaa benchmarking-tiedon muodostumisen. Yksittäisen oppilaitoksen tiedot eivät paljastu, vaan kukin oppilaitos pääsee vertaamaan omia tuloksiaan koko käyttäjäkunnan keskiarvotuloksiin. Tällä hetkellä järjestelmän käyttäjinä on sen verran vähän lukiokoulutusta tarjoavia oppilaitoksia (vrt.   noin  40  % ammattisen oppilaitoksen opiskelijoista käyttää INKAa), ettei vertailu ole kovin mielekästä, eikä lukiomme sisälläkään ole vertailupohjaa vielä kahta lukuvuotta enempää syntynyt. Lisäksi muutamaa yksittäistä kokeilua lukuun ottamatta meiltä opettajilta on vielä haltuun ottamatta järjestelmän tarjoamat mahdollisuudet esim. yksittäisen kurssin palautteen keräämiseen.

Marja Kemppinen, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, ryhmänohjaaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s