Verkkosivut kuriin kokeessa – kokemuksia Nettiniilon nettimoodista

Minulla on kolme lukion lyhyen matematiikan välikoetta takana Nettiniilon nettimoodilla käyttäen Edmodoa ja Tabletkoulua. Jokainen koe toteutettiin verkossa ja opiskelijoiden yhteys nettiin oli rajattu vain muutamalle sallitulle sivulle. Nettiniilolla pystyy rajaamaan opiskelijat yläverkkosivutasolle (esim. yle.fi mutta ei yksityiskohtaisemmin yle.fi/uutiset). Näin koneeltani koko ajan listan Nettiniilossa olevista opiskelijoista ja minulle tuli tieto, jos joku poistui Nettiniilosta. Jos opiskelija yritti mennä väärälle nettisivulle, pomppasi opiskelijan ruutuun kuva:

Nettiniilosta kokemuksia_kuva

Opettajan etukäteisvalmistelut (meni alle 5 min):

  • kiinnittää Nettiniilo virtajohdolla seinään ja ethernet-kaapelilla omaan koneeseen
  • 168.1.1:8020 -verkkoselaimen osoiteriviltä sallittujen nettisivujen rajaaminen (tähän yksityiskohtaiset ohjeet Nettiniilon säilytysrasiassa. Kirjoitin kokeessa sallituiksi sivuiksi: tabletkoulu.fi     geogebra.org    edmodo.com   s3.amazonaws.com     ed.edim.co api.edmodo.com (kolme viimeistä Edmodon liitetiedostojen avaamisen mahdollistamiseksi)
  • mokkula Nettiniiloon kiinni ja opiskelijoille ohjeet liittyä verkkoon.

Opiskelijoille ohjeina taululla:

  • Klikkaa kerran mahdollisista verkoista Nettiniilo1-verkkoa
  • Ota rasti pois automaattisesta liittymisestä
  • Salasana: johannankoe
  • Kirjoita avautuneelle sivulle etu- ja sukunimesi. Jos tällainen ei avaudu, kirjoita verkkoselaimen osoitekenttään 192.168.1.1 ja täytä sitten tiedot

 

Tämän jälkeen vain Edmodo, Tabletkoulu ja GeoGebra olivat sallittuja verkkosivuja ja Nettiniilo esti muiden sivustojen käytön. Nettiniilo toimi tässä verkkoreitittimenä eli opiskelijat pääsivät nettiin langattomasti Nettiniilon kautta, koska Nettiniilossa oli mokkula kiinni – toki opiskelija pääsi edelleen läppärilleen tallennettuihin materiaaleihin käsiksi. Jatkossa eri kokeisiin vaihdan Nettiniilon salasanan, jotta opiskelijoiden koneet eivät automaattisesti yhdistyisi koeverkkoon.

Käytössä oli 3G-mokkula (Nettiniilon 4G-tuki tulee lähiaikoina), mutta silti 20 opiskelijalle riitti tarpeeksi kaistanleveyttä työskennellä verkkosivuilla ja avata Edmodon liitetiedostoja. Nyt selvitellään josko Nettiniilon voisi kytkeä yliopistomme verkkoon, jolloin yhteys nopeutuisi ja mahdollistuisi videoiden katselu koneilta yhtä aikaa.

Nettiniilolla pystyy toteuttamaan myös Abitti-kokeita langattomasti Abitti-moodissa (ei siis nettimoodi), mutta silloin verkkosivujen rajaus ei ole käytössä, koska koe käynnistetään USB-tikulta ja koe tehdään vain Abitti-ympäristössä ilman ulkopuolista verkkoa. Abitti-kokeita opettaja pystyy tekemään sivulla oma-abitti.fi. Lisätietoja abitti.fi ja digabi.fi Näistä kokemuksia myöhemmin 🙂

Johanna Keskitalo
Matematiikan opettaja
Turun normaalikoulu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s