Kielentäminen eriyttämisen ja matematiikan oppimisen tukena

//Tiina Tolmunen, mafyke-aineiden opetusharjoittelija, Turun normaalikoulu

Opiskelijoiden lähtö- ja osaamistasot, oppimisnopeus, -tyylit ja -tavoitteet vaihtelevat ja eriyttämistä tarvitaan. Kielentäminen on mielekäs tapa eriyttää ja jakaa oppilaita eri tuntisuunnitelmien pariin ilman, että kukaan jää ilman apua. Kielentäminen ei ole ainoastaan tapa eriyttää ylöspäin vaan se soveltuu erinomaisesti myös heikoimmille opiskelijoille.

Eriyttäminen, siinä kehittyminen ja erilaisten tapojen oppiminen ovat olleet vahvasti osa tavoitteitani opetusharjoitteluvuodelle.  Kokeilin lukion lyhyen matematiikan 3. kurssilla erilaista ja monille ehkä tuntematonta tapaa eriyttää kielentämismonisteen avulla. Kurssin ryhmä oli heterogeeninen pitäen sisällään hyvin eritasoisia opiskelijoita eri arvosanatavoitteilla, ja eriyttää piti joka tunti. Tein yhdellä oppitunnilla ratkaisun, että taitavat ja nopeasti oppivat opiskelijat saivat edetä itsenäisesti soveltaviin sanallisiin tehtäviin. Jotta heillä olisi ollut riittävä tuki sanallisten tehtävien ratkaisuun, käytin apuna kielentämistä. Ensimmäinen tehtävä oli ratkaistu matemaattisesti vaihe vaiheelta ja opiskelijan tuli täydentää sanallisesti kokonaisin virkkein jokaisen välivaiheen jälkeen, mitä laskussa tapahtuu. Kielentämistehtävän jälkeen edettiin vastaaviin sanallisiin tehtäviin, jotka etenivät samalla ratkaisumenetelmällä kuin kielentämistehtävä. Siten opiskelijat pystyivät itsenäisesti riittävän tuen varassa perehtymään soveltavan tehtävän ratkaisustrategiaan ja välivaiheisiin.

Kielentäminen_Tiina Tolmunen

Kielentämismoniste mahdollisti oppitunnillani sen, että kykenin auttamaan riittävän paljon ja henkilökohtaisesti heikompia opiskelijoita, kun taitavammat opiskelijat pystyivät tutustumaan soveltavaan tehtävätyyppiin itsenäisesti kielentämisen kautta. Tämä on merkittävä mahdollisuus suurten ryhmäkokojen kanssa, kun opettaja ei pysty jakautumaan monen apua tarvitsevan luokse samaan aikaan.

Kielentämisen merkitys

Matematiikan kielentäminen tarkoittaa ilmaisutapaa, jossa matemaattista ajattelua ilmaistaan matematiikan symbolikielen lisäksi luonnollisella kielellä. Opiskelijat kokevat usein matematiikan symbolikielen käytön ja monimutkaiset yhtälöt vaikeina. Kielentämisen päämääränä on jäsentää ja selkeyttää opiskelijan ajatteluprosessia ja monipuolistaa matemaattista ilmaisua. Luonnollisen kielen liittäminen osaksi matematiikan tehtävää on tärkeää ja se helpottaa tehtävän ratkaisuprosessia sekä valmiin tehtävän ymmärtämistä. Kielentäminen tuo tehtävän ratkaisuun uuden näkökulman, mikä tukee matematiikan oppimista sekä oman osaamisen arviointia. Kielentäminen voi olla suullista tai kirjallista, yksin tai yhteisesti tehtävää. Ryhmässä tehdyn kielentämisen etuna on, että kielentäjän oman ajattelun jäsentyessä myös muun ryhmän jäsenten matemaattinen ajattelu kehittyy vuorovaikutuksessa kielentäjän kanssa. Opiskelijoiden mielestä oman matemaattisen ajattelun kuvaaminen toisille on usein vaikeaa. Tähänkin taitoon voi harjaantua. Matematiikan kielentäminen auttaa oppilasta jäsentämään ajatteluaan, ja toisaalta sen avulla oppilaan oma ajattelu tulee näkyväksi muille. Toki menetelmä sopii myös fysiikan ja kemian laskutehtäviin.

Kielentäminen oli minulle aluksi täysin uusi ja tuntematon tapa opettaa ja tukea matematiikan oppimista. Monisteen suunnittelu vaati aikaa, mutta jälkikäteen kielentäminen osoittautui kuitenkin palkitsevaksi keinoksi oppimisen tukemiseen. Aion varmasti käyttää menetelmää jatkossakin sen soveltuessa niin moniin erilaisiin tehtävätyyppeihin ja opetustilanteisiin. Luonnollisen kielen liittäminen osaksi matematiikan tehtävää on tärkeää ja se helpottaa tehtävän ratkaisuprosessia sekä valmiin tehtävän ymmärrystä.

Tiina Tolmunen
mafyke-aineiden opetusharjoittelija
Turun normaalikoulu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s