Sirkustaide teemana pitkässä matematiikassa

//Kari Nieminen, Tampereen yliopiston normaalikoulu

Miten sirkustaide voidaan ottaa teemaopintoina tai jopa koulun painotuksena mukaan eri oppiaineisiin? Nopeasti ajatellen on oppiaineita, joihin sirkustaidetta ei voi mitenkään integroida ja pitkä matematiikka taitaa olla tämän listan kärjessä.

Koulumme aloittaa ensi lukuvuonna sirkustaiteen painotuksen. Minulla oli tänä keväänä harjoittelijana Sorin sirkuksessa akrobatiaa opettava Veera Hakala. Hän suoritti tutkivan harjoittelun pitkän matematiikan geometrian kurssilla. Ennakkoasenteeni oli skeptinen: kärsiikö oppiminen sirkuksesta, miten opiskelijat saadaan motivoitua… Toisaalta tämä kokeilu voi antaa uuden raikkaan näkökulman matematiikan toimintakulttuuriin.

Ensimmäisen tunnin aikana luokan perällä oli jo sirkustaiteeseen kuuluva välinenurkkaus, tasapainolauta rolabola, jonglöörauspallot, hulavanteet ja tasapainopallo. Oppilaat jakaantuivat ryhmiin, joissa he mallinsivat ja laskivat mm. matkan, jonka he etenevät kärrynpyörällä ja kaulan ympäri pyörivän hulavanteen piirtämä pinta-ala. Seuraavan oppitunnin alussa asiat kerrattiin draamahuutelulla. Joka oppitunti käytettiin konkretiaa ja tuotiin esimerkkejä sirkusmaailmasta. Esimerkiksi laskettiin laatikkoon häviän esineen tarvitseman peilin ala ja hyvinkin vaativia sirkusareenan rakenteisiin liittyviä kolmiuloitteisen geometrian tehtäviä.

Learning Cafe -osiossa perehdyttiin pienryhmissä haastaviin ongelmiin ja seuraavalla oppitunnilla opetettiin näitä muille opiskelijoille. Kurssin iso arvosteltava osio oli ryhmätyö, projekti X, jonka aiheen ryhmät saivat valita itse. Aiheen piti liittyä sirkustaiteeseen ja arvioinnissa huomioitiin kirjallinen ja suullinen esitys sekä matemaattinen relevanssi. Esityksisään opiskelijat hyödynsivät ansiokkaasti modernin teknologian tuomia mahdollisuuksia.

Kurssin arviointiin liittyi vielä perinteinen koeviikon koe. Kokeen huomattavasti keskimääräistä parempi tulos vahvisti käsitystä siitä, että perinteinen tapa opettaa pitkää matematiikka ei ole ainoa eikä välttämättä paras ( http://www.aamulehti.fi/kotimaa/kun-ruutuvihko-ei-enaa-riita-nain-opitaan-matematiikkaa-sirkuksen-avulla/ ). Opetusharjoittelija jatkaa parhaillaan aineiston työstämistä. Hän valmistelee tästä diplomityötään Tampereen tekniselle yliopistolle.

Maailman ylivoimaisesti  suurin avoimen oppimateriaalin jakelualusta iTunes U on ollut olennaisena osana lukion pitkän matematiikan opetuksessani ja opetusharjoittelun ohjauksessa reilut kolme vuotta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että matematiikan opetuksessa oppitunnin aikana teknologia olisi näkyvässä roolissa. Teknologian rooli näkyy opiskelijalle tarjottavissa uusissa mahdollisuuksissa opiskella asiaa myös tavallisuudesta poiketen. Sirkustaiteen teemaopintojen aikana tämä materiaalien avoin jakaminen osoittautui pedagogisesti onnistuneeksi ratkaisuksi. Aineisto on ladattavissa osoitteesta: https://itunes.apple.com/fi/course/geometria-maa3/id1108985001?l=fi

Oma ennakkokäsitykseni sirkustaiteen sopivuudesta lukioon osoittautui täysin virheellisiksi..

Viestini muille kouluni opettajille onkin: Jos tämä onnistuu näin hyvin pitkässä matematiikassa, niin kuinka hyvin tämä toimiikaan muissa oppiaineissa?

Uskalletaan kokeilla!

Kari Nieminen
Matematiikan ja fysiikan lehtori
Tampereen yliopiston normaalikoulu

Yksi kommentti artikkeliin ”Sirkustaide teemana pitkässä matematiikassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s