Tiedon jakaminen ja sähköinen arviointi lukion pakollisen fysiikan kurssilla

//Kari Nieminen, matematiikan ja fysiikan lehtori, Tampereen yliopiston normaalikoulu

Syksyllä 2014 koulussamme käynnistyi kokeilu kurssilla fysiikka luonnontieteenä. Kokeilussa ei käytetty painettua oppikirjaa. Tämän asemesta käytössä oli aiemmin pitkässä matematiikassa menestyksellä testattu iTunes U. Kyseinen fysiikan kurssi on ladattavissa Applen laitteilla ja myös PCillä, joihin on asennettu iTunes ( https://itunesu.itunes.apple.com/enroll/KXM-BWK-4WB ).

Kaikki muukin materiaali, kuten kotitehtävät ja työohjeet jaettiin sähköisesti. Myös opiskelijat palauttivat kotitehtävänsä, fysiikan kokeellisen työn työselostuksen sekä projektityönsä esitykset sähköisesti käyttäen Showbie ohjelmaa ( https://www.slideshare.net/mobile/kanieminen/oppikirjaton-opetus ). Opiskelijoiden suoritukset sekä kommentoitiin että palautettiin sähköisesti. Näillä näytöillä opiskelijan oli mahdollista päästä tyydyttävään arvosanaan. Vapaaehtoisella kurssikokeella oli vain korottava vaikutus.

Opiskelijat työskentelivät paljon pienryhmissä. He suunnittelivat ja valmistelivat kotona kurssiin kuuluvan fysiikan kokeellisen työn sekä pakollisen esityksen itseään kiinnostavasta aiheesta. Oppimista tapahtuu normaalia merkittävästi enemmän opiskelijoiden kesken ja muualla kuin luokkahuoneessa.

Kurssin suunnittelu tapahtui kolmen opettajan työryhmässä. Taustalla oli valtakunnallinen ja koulukohtainen opetussuunnitelma. Suomalainen ainekohtainen opetussuunnitelmateksti on monitulkintainen ja pitää sisällään paljon aukikirjoittamattomia asioita. Näin työryhmämme käytti paljon aikaa keskustelemalla fysiikan opetussuunnitelman hengestä. Oma tulkintamme oli yllättävän samansuuntainen. Loimme aluksi karkean sisällysluettelon, jonne jokainen meistä toi omia materiaalejaan ja nettilinkkejään. Teimme yhdessä kotitehtävät ja suunnittelimme kurssin käytännön toteutuksen. Koulussamme käytetään edelleen tätä samaa lähestymistapaa. Materiaalia on helppo ajankohtaistaa ja jokainen opettaja voi viilata aineistoa omaan opetukseen paremmin sopivaksi.

Yhteisöllisyys ja opetussuunnitelman tulkinta korostuu kurssia suunniteltaessa. Kaikki mukana olleet opettajat kokivat tämän oman työn mielekkyyttä lisäävänä tekijänä. Perusedellytys hankkeen onnistumiselle on itse tehtyjen oppimateriaalien avoin jakaminen. Me suomalaiset olemme liiankin kriittisiä itseämme kohtaan: eihän itse tekemäni materiaali voi olla sillä tasolla, että sitä voidaan julkaista. Toisaalta, miksi jakaa kovalla työllä tekemää materiaalia ilmaiseksi muille?

Jos pystymme ylittämään nämä jakamisen kulttuurin esteet, voimme myös jakaa oman opettajuutemme ydintä. Nykyteknologia tarjoaa tähän jo nyt riittävän hyvät välineet. Netti on täynnä laadukasta opetuksessa, ja etenkin oppilaiden ja opiskelijoiden itseopiskelussa, hyödyllistä materiaalia. Opetus on vaatinut ja tulee vaatimaan ihmisten välistä lämmintä vuorovaikutusta. Nähdäkseni digitalisaation todellinen hyöty tulee olemaan oppimisen eikä opettamisen tukeminen.

Kari Nieminen
matematiikan ja fysiikan lehtori
Tampereen yliopiston normaalikoulu

2 kommenttia artikkeliin ”Tiedon jakaminen ja sähköinen arviointi lukion pakollisen fysiikan kurssilla

  1. Osa tuosta materiaalista näkyy Macin iTunesissa ”Vain OS”. Onko sallittua että käännän materiaalin oppilailleni sellaiseen muotoon, että he voivat lukea sitä tietokoneella. Tullen käyttämään kurssin materiaalia oppilailleni Googlen Classroom ympäristössä.

    M

    Tykkää

    • On sallittua kunhan pitää huolen siitä, että netissä olevien materiaalien nettilinkit pysyvät näkyvillä. Meidän opettajien tekemä aineisto on vapaasti käytettävissä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s