Tabletkoulu lukion kuvataiteen opetuksessa

Kirjoittaja: Tytti Haapamäki, Oulun normaalikoulu

Kokeilimme KU1 Minä, kuva ja kulttuuri -kurssilla Tabletkoulua materiaalina ja työskentelyalustana. Kyseisen kurssimateriaalin on tehnyt kuvataideopettaja Aki Pulkkanen. Tabletkouluun voi tutustua tarkemmin sivustolla tabletkoulu.fi. Kerron tässä vain omasta kurssistamme ja kokemuksista siihen liittyen. 

Laadin Tabletkouluun kurssisuunnitelmapohjan, jossa oli mahdollisimman väljästi määritelty aikataulua ja vaadittavia suorituksia teemoittain, niin että mukana oli sekä kirjallisia töitä että tuotoksia taiteen tekniikoin. Opiskelijat saivat sen jälkeen laatia kukin itselleen yksilöllisen suunnitelman näissä raameissa. Tabletkoulun kurssimateriaalissa on eri teemoihin runsaasti tehtäviä, joista opiskelijat valitsivat itselleen kiinnostavimmat. He saivat myös itse määritellä painotuksia suorituksilleen ja valita, mikä oli ns. päätyö kurssilla. Tavoitteena oli mahdollistaa omatahtisuus ja yksilöllisyys työskentelyssä.

Kirjalliset tehtävät oli helppo palauttaa tabletkoulun kautta ja ne olivat minulle heti nähtävissä ja kommentoitavissa. Palautteen antaminen tabletkoulun kautta oli opettajalle helppoa ja kätevää. Oppilaiden muut työt täytyi kuitenkin perinteiseen tapaan säilyttää luokassa. Olisimme kaivanneet mahdollisuutta liittää tabletkoulun vastaukseen kuvia omasta työstä, mutta se ei onnistunut. Tabletkoulussa oli helppo myös tehdä itse- ja vertaisarviointia. Myös keskustelumahdollisuus alustalla on, mutta sitä emme tällä kurssilla ehtineet kokeilla.

Opiskelijat antoivat kahdenlaista palautetta kurssista: osalle työskentelytapa selvästi sopi ja muutama teki oma-aloitteisesti ylimääräisiäkin tehtäviä, kun ne olivat tabletkoulussa helposti saatavilla. ”Kivan vapaata, mukava kun sai itse valita.” ”Selvästi näki, paljonko vielä on tekemistä, että mitä puuttuu.” Osalle itseohjautuvuus oli kuitenkin haastavaa ja tabletkoulu koettiin sekavaksi ja hankalaksi jäsentää. ”Kaikki aika meni niitten tehtävien ettimiseen ja klikkailemiseen. Liikaa kirjoittamista. Olisin halunnut vaan piirtää enemmän.”

Opettajan näkökulmasta katsoen materiaali oli hyvää ja sitä oli runsaasti. Oli helppoa, kun tehtävät ja kunkin opiskelijan edistyminen niissä olivat koko ajan näkyvissä. Kuitenkin kuvataiteen opetuksessa olen tottunut itse tekemään materiaalin ja tehtävät, joten valmiin paketin käyttö tuntui hieman vieraalta ja ulkokohtaiselta. Kirjallisten töiden käsittelyssä alusta toimi erinomaisesti, mutta kuvataiteen kohdalla olisin kaivannut monipuolisempia mahdollisuuksia, joilla rakentaa sähköisen portfolion tapaista visuaalisempaa kokonaisuutta.

image

Yksi kommentti artikkeliin ”Tabletkoulu lukion kuvataiteen opetuksessa

  1. Hienoa kuulla kokemuksia! Kuvia omista töistä voi liittää Mediavastaus -harjoitustyypillä helposti. Samoin Yhteiset sisällöt -kohdassa on mahdollista jakaa mitä tahansa tiedostoja ja keskustella niistä. Lisäksi Tabletkouluun on tuotettu lomaketyökalu, jolla esim. oppimispäiväkirjan tai portfolionkin rakentaminen on mahdollista. Kuvia voi liittää myös muistioon.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s