iTunes-kokeilu biologian kurssilla

Kirjoittaja: Eija Paasi, Oulun normaalikoulun lukio

Lukiomme toisen vuosikurssin opiskelijoilla on ollut tablettitietokoneet lukion alusta asti käytössä, mutta en ollut itse vielä kovin paljon käyttänyt niitä opetuksessa.  Päätin kokeilla tabletteja ja iTunes –ohjelmaa lukion BI2 –kurssilla ja perehdyttää itseäni tämän sovelluksen käyttöön.  Kurssi sijoittui syystalven ajankohtaan, eikä tällä kurssilla ollut harjoittelua, joten sain mahdollisuuden itsekin harjoitella sovellusta. Lisäksi olin saanut kollegan opastusta ja hyviä vinkkejä  iTunesin käyttöön.  Tavoitteena oli hyödyntää sähköisiä verkkoja ja vähentää paperin käyttöä. Osa tavoitteista toteutui mutta kaikki ei onnistunut aivan toivotulla tavalla.

Kurssilla oli 21 opiskelijaa. Suurin osa heistä osasi käyttää iTunesia näppärästi, mutta muutamilla oli vaikeuksia jo kurssille kirjautumisessa sekä ohjelman lataamisessa eikä iTunes ollut heille ennestään tuttu.  Tämä oli minulle yllätys – oletin etukäteen, että lukiolaiset ovat rutinoituneita tablettien käyttäjiä.

Jaoin opiskelijoille kurssin rungon, risteytysharjoituksia, ajankohtaista oheismateriaalia sekä erilaisia tehtäviä.  Esimerkki yhdestä tehtävästä: Jokaisen tuli itsenäisesti tehdä opiskelemastaan kahdesta annetusta kappaleesta erilaisia, hyviä biologisia kysymyksiä. Kysymyksiin ei tarvinnut vastata, mutta näillä kysymyksillä opiskelija pyrki osoittamaan sen, miten hyvin, syvällisesti tai laajasti asiat olivat hallinnassa. Näitä asiakokonaisuuksia (fotosynteesiä ja energian vapauttamista) olimme myös tunnilla yhdessä karkeasti avanneet. Tällä tavoin itsenäisesti täydennettyinä aiheet jätettiin kurssikokeen ulkopuolelle.

Kävimme myös puutarhavierailulla kasvitieteellisellä puutarhalla, aiheena kasvien elintoiminnat ja vesitalous. Vierailun tehtäväksi sopi kuvien ottaminen iPadeilla erikoisista kasveista, niiden rakenteista ja rakenteellisesta sopeutumisesta ympäristöönsä. Annoin tämän lisätehtävän – omaa tottumattomuuttani – kuitenkin liian ”vapaaehtoisella” tavalla toteutettavaksi eikä kuvia näin ollen kertynyt.

Risteytysharjoitustehtävät, jotka tuli palauttaa koeviikon loppuun mennessä,  jaoin iTunesin kautta.  Koska opiskelijat pyysivät, annoin mahdollisuuden tehdä tehtävät myös paperille. Minut yllätti se, että vain yksi opiskelija 21:sta palautti tehtävät iTunesissa, muut konseptilla!

Kokeilu osoitti, että kaikki opiskelijat eivät ole teknisillä taidoillaan samalla viivalla, eikä heillä välttämättä ole rutiineja toimia verkoissa sujuvasti. Huomasin kurssin jälkeen, että tehtävätyypit olivat ehkä liian ”paperinmakuisia”. Tabletit antaisivat mahdollisuuden monipuolisempien työtapojen käyttöön, jolloin ne toisivat lisäarvoa ja kiinnostavuutta oppimiseen. Kokeilun osoitus itselle opettajana oli myös se, että työskentelyä tabletilla pitää ajaa yhä enemmän sisään ja harjaantua itse sen käytössä. Seuraavalla kerralla vastaava kurssi voi toimia jo paljon paremmin, kun omia ajattelun esteitä on jo hiukan päässyt purkamaan.

 

orkidea

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s