Flipped classroom lukion kemian opetuksessa – opiskelijoiden kokemuksia

Kirjoittaja: Katja Lassila, Oulun normaalikoulu

Olen kiinnostunut käänteisestä opetuksesta ja opiskelijoiden itsesäätelyn vahvistamisesta. Käänteisen opetuksen toteuttamiseen on tarjolla valmiita opetusvideoita, joita hyödynnän edelleen, mutta lisäksi olen tehnyt omia opetusvideoita iPadilla Explain Everything -appilla. Opettelun alla on myös TouchCast –appi, jolla voi tehdä interaktiivisia opetusvideoita. Videon ja internetin sisällön yhdistäminen kuulostaa toimivalta tavalta jakaa lisätietoa opiskelijoille. Tässä artikkelissa keskityn kuitenkin siihen, miten lukion ensimmäisen luokan opiskelijat kokivat käänteisen opetuksen.

Osa kemian KE1-kurssista opiskeltiin käänteisesti ja osa perinteisemmin opiskellen. Kurssin lopuksi opiskelijoilta kysyttiin heidän kokemuksiaan näistä kahdesta eri tavalla opiskellusta osiosta. Käänteisen opetuksen osiossa opiskelijoiden ainoa kotiläksy oli perehtyä seuraavan tunnin aiheeseen opetusvideoiden avulla. Tunnin alussa käytiin yhdessä esimerkki/esimerkkejä läpi. Yhteinen opetusvaihe oli lyhyt, koska oletuksena oli, että kaikki ovat opiskelleet kotona annetut asiat. Tämän jälkeen siirryttiin työskentelyvaiheeseen, jossa opiskelijat ratkoivat antamiani tehtäviä ryhmissä tai pareittain.

Kyselyyn vastasi 22 opiskelijaa. Kysyttäessä heiltä, että kokivatko he nettisivut ja niillä olevat opetusvideot hyödylliseksi, kaksikymmentä (20/22) vastasi kyllä eikä kukaan vastannut ei (0/20). Kolme opiskelijaa (3/22) vastasi, että opetusvideoista oli hieman apua, mutta olisi pärjännyt ilmankin niitä. Vastausten lukumääristä nähdään, että yksi vastaajista on valinnut kaksi vaihtoehtoa.

Suurin osa opiskelijoista (19/22) koki flippauksen positiiviseksi kokemukseksi.

Opetusvideot ovat minusta parempia kuin ns. normaaliopetus, koska niihin voi aina palata. Kun lukee kokeeseen, voi käydä katsomassa videon ja muistella, että miten asia menikään. Jos ei olisi muuta kuin vain vihkomuistiinpanot, voi käydä niin, että unohtaa mistä siinä koko asiassa oli kyse. Sitten koe menee huonosti, kun ei ole osannut asiaa. Opetusvideot toimivat kivasti ja on hyvä, että tunnilla vielä käydään yhteisesti jokin esimerkki ja näin varmistetaan, että jokainen osaa.”

Pidin opetusvideoita parempana oppimistapana kuin opettajajohtoista opetusta, koska opin itse todella nopeasti ja ymmärrän käsiteltävän asian yleensä heti. Videoiden katselun hyvä puoli on se, että sitä voi kelata, jos ymmärtää asian ja sen voi laittaa tarvittaessa kiinni tai mutelle toisinkuin opettajan.”

Opetusvideot antoivat hyvää vahvistusta oppimiselle ja tunneilla kerkesimme vaikeampiin tehtäviin, eikä opetus vienyt niin paljon aikaa. Läksyksi ei tullut muuta kuin valmistautua seuraavan tunnin aiheeseen. Kun kokeiltiin taas opettajajohtoista opetusta, minulla jäi heti vaikeita tehtäviä kotiin, enkä ymmärtänyt niitä.”

”Tykkään kyllä videoista, niistä on ollut apua ja ne hyvin nopeuttaakin opiskelua tunneilla ja jos tarvii pikakertausta niin voi vaan katsoa niitä.”

Videoita pystyi katsomaan uudestaan niin kauan että tajuaa, perinteisellä tunnilla asia saatetaan käydä vain nopeasti läpi eikä sitä välttämättä heti osaa. Tykkään videoista, niistä oppii hyvin ja ne ovat selkeät. Tunnilla asiat menee nopeammin kun asiat on jo videon avulla hallussa.”

Mielestäni opetusvideoiden käyttäminen on tehokkaampi opiskelutapa kuin asian tunnilla läpikäyminen, koska se jättää enemmän aikaa laskujen ja tehtävien tekemiseen. Laskuissa tarvitaan kuitenkin yleensä enemmän opettajan apua kuin kappaleen läpikäymiseen. Kappaleen asia on joka tapauksessa kirjassa ja videoissa ja ne voi kerrata uudelleen jos jotain jää epäselväksi mutta laskuja on vaikeampi tarkistaa kotona jos tulee ongelmia.”

Joukossa oli yksi kommentti, jonka tulkitsin niin, että opiskelija koki oppivansa hyvin molemmilla tavoilla:

En nähnyt suurta eroa omassa oppimisessani. Videoiden avulla oppimista voi säädellä itse paremmin ja järjestelmä ottaa hyvin huomioon eri taitotasoiset oppilaat, mikä mielestäni on hyvä asia, sillä se tekee oppimisesta mielekkäämpää. Mutta kuten totesin, ei tällä ole ollut (vielä) suurta vaikutusta oppimiseeni.”

Kaksi vastaajaa (2/22) koki taas selkeästi opettajan opetuksen tunnin alussa paremmaksi:

Itse pidän enemmän normi tunneista, joissa opettaja opettaa lyhyesti ja ytimekkäästi asian ja sitten tehdään tehtävät. Kun videot piti itse katsoa omalla ajalla, ei keskittyminen videoon ollut kauhean hyvä eikä siitä ollut paljoa hyötyä. Videolta on helppo tarkistaa asioita, ehkä helpompi kuin kirjasta. Tosin vihkosta on vielä helpompi tarkistaa asioita.”

Teoria on toki mielenkiintoinen ja erilainen tapa opiskella, kun se toteutetaan videolla, mutta itse suosin opettajajohtoista opetusta. Vaikka videot ovat toimivia niin henk.koht. on helpompaa käydä teoria tunnilla opettajan johdolla.”

Niitä, jotka kokivat opetusvideot hyödylliseksi (20/22), pyysin perustelemaan, että miten opetusvideot auttoivat opiskelussa. Eniten kommenteissa oli mainittu jollakin tapaa seuraavat kolme asiaa (6-8 mainintaa jokaisesta):

  • Jos ei heti ymmärrä, niin on helppo katsoa video uudestaan ja kerrata.
  • Kirjan esimerkkeihin verrattuna esimerkit aukeavat eri tavalla, kun ne selitetään vaiheittain.
  • Tunneille on helpompi tulla, kun on pohjalla jo tietoa opiskeltavasta asiasta.

Ohessa vielä joitakin poimintoja opiskelijoiden vastauksista.

Voi katsoa opettajan tekemät esimerkit kotona ja ne voi katsoa useampaan kertaan niin kauan, että ymmärtää.”

Tärkeimpänä apuna olivat videoissa olleet esimerkit, joiden pohjalta oli itselläkin helpompi ratkaista tehtäviä. Myös sanallinen selitys on minulle parempi oppimistapa kuin lukeminen”

Opetusvideoissa selitettiin asiat tosi selkeästi ja niistä ymmärsi hyvin. Niiden pohjalta ymmärsi kirjan kappaleiden tekstit sekä niistä oli apua tehtävien teossa.”

Kun oli valmiiksi katsonut aiheesta videon, se pohjusti hyvin tunnilla käytävää asiaa ja tunnilla oli helpompi sisäistää uusi asia.”

Tunneilla sain enemmän apua opettajalta vaikeampiin tehtäviin ja ymmärsin silloin asiat paremmin. Kun opetusvideot katsoi pariin kertaan ja luki kappaleen, ymmärsi asian melko hyvin seuraavaa tuntia varten. Ja jos jokin oli jäänyt epäselväksi, pystyi helposti kysymään opettajalta.”

Kysyttäessä, että kummalla tavalla (opetusvideoiden avulla vai opettajajohtoisesti) he haluaisivat opiskella tulevilla kursseilla, kaksikymmentä opiskelijaa (20/22) valitsi opetusvideot ja neljä opettajajohtoisen (4/22). Tässä kysymyksessä kaksi vastaajaa on siis valinnut molemmat vaihtoehdot. Opetusvideoiden selkeä kannatus oli itselleni iloinen yllätys, sillä etukäteen olisin ajatellut tuloksen menevän juuri toisinpäin.

Opiskelijoiden vastauksista sain tukea omille ajatuksilleni, joiden vuoksi alun perin lähdin ensimmäisiä kertoja käänteistä opetusta kokeilemaan. Olen halunnut antaa opiskelijoilleni enemmän aikaa toimia ryhmissä ja ratkoa ongelmia yhdessä – ja itse voin kiertää auttamassa heitä juuri siinä asiassa missä he apua tarvitsevat. Yhteisen opetuksen keston olen pyrkinyt minimoimaan ja tekemään sen mahdollisimman vuorovaikutteiseksi, jotta kenenkään ei tarvitsisi istua kovin kauan kuuntelemassa asiaa, jonka jo osaa tai asiaa, joka etenee omalle omaksumistahdille aivan liian nopeasti. Yhdessä läpikäytävä esimerkki voi olla myös hieman haastavampi, koska perusasiat on opiskeltu jo opetusvideolta. Olen halunnut myös kannustaa opiskelijoita vastuunottamiseen ja kysymisten esittämiseen. Oma kokemukseni on, että kysymisen kynnys on matalampi, kun opettaja kiertää ryhmissä kuin mitä se on yhteisen opetuksen aikana. Poissaolijoiden on myös helpompi päästä mukaan opetukseen, kun materiaalit ja opetusvideot ovat kotona katsottavissa.

Uskon kuitenkin opetuksessa ja oppimisessa tasapainoon – sopivassa suhteessa kaikkea. Tuntini ovat varmaan jatkossakin hyvin erilaisia – mikä missäkin tilanteessa sopii tunnin tavoitteisiin. Käänteisessä opetuksessa pidän kuitenkin erityisesti siitä, että voin auttaa opiskelijoita yksilöllisemmin ja eriyttäminen myös isossa ryhmässä onnistuu helposti. Huonona puolena on se, että jos uuteen asiaan perehtyminen kotona on jäänyt syystä tai toisesta tekemättä, niin käänteisen opetuksen tunnilla tilanne on käytännöllisesti katsoen mahdoton.

Kaikista olennaisimman tiivisti eräs kurssilla ollut opiskelija:

Videoiden avulla opiskeleminen on hyvä menetelmä kunhan videot tulee katsottua. Jos videoita taasen ei katso, ei tietenkään opi.”

Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s