Notability-sovellus palautetyökaluna äidinkielessä ja kirjallisuudessa

//Sara, Turun normaalikoulu

Kirjallisten tuotosten sähköinen palautteenanto on ollut minulle ja monille äidinkielen opettajille pala purtavaksi. Kommentoitavia tekstejä on paljon, ja perusteellisen, sisältöä, rakennetta sekä kieltä arvioivan palautteen teko on hidasta työtä. Sähköinen palautteenanto on monien mielestä vielä hitaampaa kuin papereihin kirjoittaminen. Kyse on osin tottumisesta, mutta sähköiseen systeemiin varmasti sujahtaa mieluummin, jos sen kokee näppäräksi.

Notabilityn hyödyt

Screenshot 2016-08-26 13.12.08Viime keväänä kollegan suosituksesta kokeilin iStoressa myytävää Notability-sovellusta esseiden ja tekstitaidon vastausten kommentointiin ja olen ollut tyytyväinen. Työtoveri käyttää sovellusta läppärillä, minä iPadilla. Kollega myös vinkkasi, että sillä on helppo muokata vanhat ja rakkaat monisteet, kun on ensin iOSskannannut ne. Nimensä mukaisesti Notabilityä voi käyttää myös esimerkiksi muistiinpanojen luomiseen. Sovelluksen käytön oppiminen ei ollut vaikeaa kaltaiselleni tavalliselle opettajalle, ja Youtubessa on aiheesta tutoriaaleja.

Notability-sovellus mahdollistaa muuan muassa vapaan piirtämisen ja kirjoittamisen tiedostoon iPad-kynällä tai sormella, äänen tallentamisen ja näpyteltävät tekstilaatikot sekä kuvan liittämisen dokumenttiin. Jos käyttää tablettikynää vapaaseen kirjoittamiseen, kannattaa kiinnittää huomiota laatuun: terän on oltava luistava.

Tabletilla tekstiä on onneksi äärimmäisen helppo suurentaa isoksi, jos haluaa tehdä johonkin aivan pikkuruisen merkinnän. Sovelluksessa on itsessäänkin suurennuslasitoiminto, jonka avulla saa vapaasta kirjoittamisesta siistin näköistä. Kommentoitavaa tekstiä on samalla helppo skrollata. Dokumenttisivu on siten käytettävyydeltään joustavampi ja monipuolisempi kuin perinteisissä tekstinkäsittelyohjelmissa.

Hyvä työtoverilta saatu idea on käyttää värikoodeja eri asioiden kommentointiin, jolloin oppilas palautteen saatuaan jo yhdellä silmäyksellä näkee, mihin asioihin kannattaa keskittyä. Tekstit palautteineen saa säilymään sovelluksessa oppilasryhmittäin, jolloin töihin on helppo palata myöhemmin.

Notability-palautteen voi lähettää ja jakaa pdf-muodossa, jolloin välttyy Mac-pc-yhteensopivuusongelmalta. Se onnistuu sähköpostilla tai GoogleDrivessa, Dropboxissa ja lukuisissa muissa sovelluksissa.

Kaikkinensa tekstien kommentointityö on edelleen tavattoman aikaa vievää, mutta ainakaan se ei Notabilityllä ole aiempaa hitaampaa vaan jokseenkin näppärää. Pikakysely opehuoneessa paljasti, että moni käyttää juuri Notabilityä.

Uusien lukiolaisten tuskin odotetaan enää kirjoittavan juuri mitään käsin. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan työssä palautteen laatiminen vie niin runsaasti aikaa, että olen kiitollinen jokaisesta hyvästä vinkistä, jolla tätä työtä voidaan sähköisesti ripeyttää ja muokata pedagogisesti entistä mielekkäämmäksi. Kertokaa ihmeessä omista, hyviksi havaituista kokemuksistanne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s