TVT Joensuun normaalikoulun LUMA-aineissa

Kirjoittaja: Juha Karkkulainen, FL, kemian ja fysiikan lehtori, Joensuun normaalikoulu

Joensuun normaalikoulussa toteutui viime lukuvuonna suuri haaveeni, kun lukion opiskelijat saivat koulun puolesta henkilökohtaisen tietokoneen MacBook Airin. Vaikka aiemmin käytössä ollut iPad olikin tervetullut väline muutaman vuoden ajan, ei se missään nimessä riittänyt LUMA-aineiden opetukseen. Tarvittiin kone, jossa on usb-portteja mitta-antureita varten, oikea näppäimistö ja hiiri. Laitteen valintaan vaikutti ratkaisevasti sen koko, paino, akun kesto, nopea käynnistyvyys, näytön resoluutio, huoltovapaus, Apple TV, jne. Viime lukuvuosi olikin tärkeää harjoitusaikaa opettajille nyt meneillään olevaa historiallista lukuvuotta ajatellen. Lukuvuosi on historiallinen siksi, että nyt lukionsa aloitti ikäluokka, joka kirjoittaa kaikki ylioppilaskirjoituksensa sähköisesti.

Opiskelijoille opetetaan koneen ja tärkeimpien ohjelmien käyttöä ensimmäisen jakson aikana. Kurssin sisältöä viilattiin edellisen lukuvuoden kokemusten perusteella ja nyt kurssin aiheet ovat seuraavat: laitteen käyttö, Office 365, OneDrive ja pilveen tallentaminen, Word, Excel, TI Nspire, tiedonhaku ja lähdekritiikki, tekijänoikeudet, Libre Office sekä Abitti. Lisäksi opiskelijat kirjoittavat kurssin edetessä oppimispäiväkirjaa.

Sekä lukiolaisilla että opetusharjoittelijoilla on käytössään pilvipalvelu, OneDrive. Tätä on hyödynnetty aktiivisesti opetusharjoittelijoiden tuntisuunnitelmien tekemisessä, tehtäväratkaisujen, opetusmateriaalien, simulaatioiden, ryhmätöiden ja portfolioiden jakamisessa. Muitakin Office365-ohjelmia käytetään yhteissuunnittelussa ja tehtävien palautuksissa. Käytössämme on muitakin alustoja kuten PedaNet ja Edmodo. Opetusharjoittelijoille on opetettu opettajan näkökulmasta sekä perinteistä laborointia että sähköisiä mittauksia Logger Pro -ohjelmalla sekä näiden yhdistämistä. Kohti sähköisiä yo-kirjoituksia mentäessä ryhmänohjauksissa on harjoiteltu matemaattisen tekstin tuottamista, laskujen suorittamista, havainnollistuksia ja simulaatioita TI Nspire -ohjelman avulla.

Omassa opetuksessani olen käyttänyt Nspire-ohjelmaa esimerkiksi mittausten, teorian, simulaatioiden ja laskujen yhdistämiseen samaan tiedostoon. Parhaimmillaan yhdessä tns-tiedostossa on ollut koko oppitunnin sisältö ikään kuin Page Maker -dioina. Näin oppilas saa hieman ”elävämmät” muistiinpanot. Tanskassa kyseisellä tavalla on toimittu jo noin viiden vuoden ajan.

Kuva 1. Samassa näytössä on liikkeen tarkastelua liikeanturin avulla, simulaation avulla itse kokeiltuna, ideaalisen tasaisen liikkeen havainnollistuksen avulla (simulaatio), muistiinpanoja ja esimerkkilaskuja, jossa yksikkötarkastelut mukana.

Kuva 1. Samassa näytössä on liikkeen tarkastelua liikeanturin avulla, simulaation avulla itse kokeiltuna, ideaalisen tasaisen liikkeen havainnollistuksen avulla (simulaatio), muistiinpanoja ja esimerkkilaskuja, jossa yksikkötarkastelut mukana.

Useimmat Vernier-anturit toimivat suoraan Nspire-ohjelmalla joko suoraan usb-liitännän avulla tai EasyLink-sovittimen kanssa, esim. liike, lämpötila ja pH-anturit. Useamman anturin samanaikaisessa käytössä käytän aiemmin hankittuja Logger Pro- tiedonkeräimiä. Kun Logger Pro on jo olemassa koulullamme, jatkamme järjestelmän laajentamista siihen suuntaan, että mittauksia päästään tekemään yhä enemmän henkilökohtaisesti tai parin kanssa. Opiskelijat voivat kurssin aikana palauttaa osan tehtävistään sähköisesti pilvipalveluun (minun tapauksessa oppilaskansioon OneDrive-ohjelmassa.).

Peruskoulun 7-luokkalaisten kanssa kävimme mittaamassa kevään aurinkoisena päivänä juoksuaikoja kymmenen metrin välein. Perinteinen mittaus sai uuden ulottuvuuden, kun syötimme arvot Nspire-ohjelmaan, joka piirsi helposti kuvaajan. Tangentti-toiminnon avulla pystyimme tutkimaan nopeuden hetkellisiä arvoja huomioiden alkukiihdytys ja mahdollinen hyytyminen lopussa. Samalla tunnilla ratkoimme solve-toiminnolla muutaman laskutehtävän.

Tänä lukuvuonna lukion opiskelijoiden tarvitsee hankkia vain Nspire-tietokoneohjelma, ei enää laskinta. Uusia Abitti-kokeita laadin niin, että Abittiin tulee vain tehtävänumerot ja laatikko kuvakaappaukselle. Tehtävät ovat Nspire-ohjelman liitetiedostona, johon opettajana voin liittää kysymysten lisäksi kuvia, taulukkomuotoisia mittaustuloksia tai simulaatioita. Oppilas vastaa suoraan kysymyksen alle ja kuvakaappaa vastauksen Abitin puolelle. Näin opettaja tai oppilaat eivät tarvitse erillistä editoria tai Latexia. Oppilaan näkökulmasta etuna on, että hän voi nähdä kysymyksen ja vastata samalla näytöllä käyttäen Nspire-ohjelman työvälineitä. Tällöin ei myöskään tarvitse kopioida lähtöarvoja erillisestä ruudusta. Abitti-järjestelmä huolehtii siitä, että oppilas käyttää vain yo-kokeissa sallittuja ohjelmia.

Kuva 2. Esimerkki koetehtävästä, jossa vastataan simulaation avulla kokeilemalla ja tutkimalla samassa näkymässä olevaan vastauspohjaan.

Kuva 2. Esimerkki koetehtävästä, jossa vastataan simulaation avulla kokeilemalla ja tutkimalla samassa näkymässä olevaan vastauspohjaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s