Ryhtiä ja laajuutta kurssin sisältöihin – Edmodon käyttö lukion kuvataiteen opetuksessa

// Jaana Tanskanen, Kuvataiteen lehtori TaM, Joensuun normaalikoulu

edmodo_logoEdmodo on amerikkalainen ilmainen pilvessä oleva verkkosovellus, jolla voi tallentaa ja jakaa kurssimateriaalia sekä lähettää erilaisia viestejä. Lisäksi voi luoda kysymyssarjoja opiskelijoille.

Olen käyttänyt Edmodoa lukion kuvataiteen Ku1:n (Kuvat ja kulttuurit) sekä Ku5:n (paikallinen soveltava kurssi, valokuvaus) kursseilla. Edmodo on toiminut hyvin uuden lopsin edellyttämänä monipuolisena oppimisympäristönä ja työtapana. Sovelluksella on mahdollisuus laajentaa ja poimia visuaalisen kulttuurin kentältä hyvinkin ajankohtaisia ilmiöitä opiskelijoiden tarkasteltavaksi joko kotona tai oppitunnilla. Tämä on mahdollistanut työskentelyn kaikkialla, missä netti vain on toiminut. Edmodon avulla opetuksen organisointi, päivittäminen sekä hallinta maksimoidaan ja monisteiden hukkaaminen minimoidaan.

Aluksi opettaja kirjautuu opettajana Edmodon käyttäjäksi ja luo itselleen profiilin. Tämän jälkeen hänellä on mahdollisuus luoda opetusryhmiä (Create a Group) ja niihin opetussisältöjä mielensä mukaan. Pienryhmienkin luominen on mahdollista vaikkapa ryhmätöiden tai vertaisarvioinnin tarpeisiin. Luodut sisällöt tallentuvat opettajan omalle kotisivulle (Homepage). Myöhemmin näitä ryhmiä voi editoida ja poistaa (Group Settings – Manage Group – Delete Group). Opiskelijat pääsevät liittymään uuden kurssin sivustoon saamallaan kurssikohtaisella koodilla (Group Code), jos he ovat jo kirjautuneet palveluun ja luoneet käyttäjätunnuksensa jollakin aikaisemmalla kurssilla. Ryhmän koodin voi opettaja lukita tai muuttaa myöhemmin.

Viesteinä (Note) oppilaalle voi jakaa monipuolisia opetusmateriaaleja: mm. Wordilla kirjoitettuja oppimateriaaleja opettajan kansioista, muistutuksia tai linkkejä. Opiskelijat voivat helposti palata ja katsoa saamiaan viestejä omassa tahdissaan kotona tai kouluaikana. Opettaja voi kohdentaa viestit koko ryhmän sijasta myös pienryhmille tai yksittäisille opiskelijoille. Kaikki opettajan lisäämät kurssimateriaalit näkyvät kurssisisällöissä postauksina (Post). Näitä voi editoida (Edit in Browser) jälkeenpäin tai vaikka kiinnittää (Pin Post) seinälle ensimmäiseksi. Viestiminen onnistuu myös opiskelijalta opettajalle.

Linkkiominaisuus mahdollistaa opetus- ja oheismateriaalin laventamisen blogeihin, nettisivustoihin, museoiden sivuille, YouTube-videoihin jne. Viestien lähettämisen monipuolisuus mahdollistaa Flipped Learning -henkeen tehtävän ennakkomateriaalin jaon sekä ilmiöpohjaisen oppimisen.

Itse olen käyttänyt paljon linkkiominaisuutta visuaalisen materiaalin jakamiseen opiskelijoille. Olen linkannut heitä oppimaan YouTubeen (mm. taidehistoriaa Khan Academysta), mestarivalokuvaajien sivustoille sekä globaaliseen valokuvaajien yhteisön tarjontaan (mm. Magnum Photos kuvatoimisto ja 500px), museoiden sivuille (Louvren oppimateriaalit) ja perusvalokuvaoppeihin (Blogit).

Tehtävien ja kyselyiden tekoon on tarjolla Quiz ja Poll-työkalut. Quiz-toiminnolla voi tehdä vaihtoehtoisesti monivalintatehtäviä, oikein väärin -tehtäviä, vaatia lyhyitä vastauksia, laatia aukkotehtäviä tai pyytää yhdistämään oikeat parit. Kysymykset voi laittaa heti näkyviksi opiskelijoille (Send), ja niille voi määritellä eräpäivän (Due Date), johon mennessä opiskelijan on vastattava. Kokeen voi myös määrittää myöhemmin lähetettäväksi.

Mielestäni on kätevää tarkistaa antamani kotitehtävän suorittaminen Quizilla. Laadin monivalintatehtäviä linkillä jakamani yle.areenan videon sisällöstä. Näin sain tiedon siitä, kuinka moni oli tosiasiassa katsonut kotonaan dokumentin. Oppimista motivoivana tekijänä opiskelija sai nähdä tuloksensa heti, kun valitsin Quiz Options – Show results.

Poll-työkalulla voi kerrallaan luoda yhden nopean kysymyksen. Sillä voi mainiosti selvittää mielipiteitä tai lähtötasoa. Kyselin valokuvakurssin alussa opiskelijoilta heidän tapaansa valokuvata. Siinäpä sain tietää, että he olivat käyttäneet vain automatiikkaa kännykkä- tai digikamerassaan kuvien ottamiseen.

Kursseilla käytetyn ja hyväksi todetun opetusmateriaalin säilytys Edmodon kirjastossa on mahdollista (max tiedostokoko 100mb). Ehkä varminta ja kätevintä on kuitenkin tehdä jokaisesta teksti- tai tehtäväpohjasta itselleen säilöön kansio vaikka omalle muistitikulle tai Google Driveen. Tiedostot voi siirtää sitten myös Edmodon kirjaston kansioihin myöhempää käyttöä varten ja sieltä edelleen rinnakkaiskursseille.

Koekohtaisesti Turned In -kohdasta näkee, kuinka moni opiskelijoita on lopulta tehnyt opettajan laatiman kokeen ja sieltä näkee myös pistejakauman. Laajemmin kurssin lopussa opettaja myös voi katsella Members-valikosta kunkin opiskelijan saavutuksia ja opettajalle palautettuja kurssitöitä. Progress-valikko kertoo kaikkien kurssilaisten edistymisen. Opiskelija voi puolestaan tallentaa omat suoritteensa Reppu-valikkoonsa (Backpack). Motivoivana ja kivana Edmodon ominaisuutena näen myös mahdollisuuden opiskelijan profiilissa antaa heille palkintoja (Award Badge) esimerkillisestä toiminnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s