Ruotsin verbejä Quizletilla

Kirjoittajat: Josefiina Suni ja Annastina Sundberg, ruotsin opetusharjoittelijat, Oulun normaalikoulu

Lukion RuB4 – kurssilla hyödynsimme Quizlet -sovellusta viikoittaisten verbikokeiden järjestämisessä. Kurssin sisältöön kuului keskeisenä osana vahvojen ja epäsäännöllisten verbien opettelu. Pyysimme kurssin aluksi opiskelijoilta mielipidettä siitä, järjestetäänkö verbikokeet pienissä osissa kurssin aikana vai kuulustellaanko kaikki kerralla loppukokeessa. Opiskelijat halusivat mielellään jakaa lukemista pienempiin palasiin, jolloin meille tarjoutui tilaisuus kokeilla vaihtelevia koetyyppejä. Alusta asti oli selvää, että verbikokeet toimivat formatiivisena arviointina ja antavat opiskelijoille reaaliaikaista tietoa omasta edistymisestä.

Opettajan kannalta on tietysti ihanteellista, että verbikoe järjestyy helposti, ja että aikaa ei kulu kokeiden korjaamiseen. Ohjaava opettajamme kannusti käyttämään Quizletia, sillä sovellus tarjoaa useita koetyyppejä, antaa mahdollisuuden harjoitella samaa kokonaisuutta myös oppitunnin ulkopuolella sekä arvioi opiskelijan suoriutumisen heti kokeen päätteeksi. Käytännössä verbikokeen laatiminen tapahtuu siten, että opettaja kokoaa listan sanoja tai fraaseja ja muodostaa niistä testin. Käytössä on useita tehtävätyyppejä, joista tavallisimmin hyödynsimme Test-muotoa.

Kurssilaiset hyödynsivät tehtävässä tablettejaan. Sovellusta pääsee kyllä käyttämään myös kännykällä tai tietokoneella, eikä sen käyttäminen vaadi erillistä sovellusta tai sisäänkirjautumista. Verbikoe tehtiin lähes poikkeuksetta oppitunnin alussa, jolloin siitä tuli hyvä tapa aloittaa oppitunti. Kokeen aikana kiersimme luokassa ja seurasimme kokeen edistymistä. Teknisiin ongelmiin emme juurikaan törmänneet näiden viiden verbikokeen aikana. Sovellus oli kohtalaisen helppo luoda ja löytää kokeen otsikon tai tekijän nimimerkin avulla. Pieniä ongelmia esiintyi kokeen otsikoinnissa, sillä sovellus on kovassa käytössä, ja lähes samannimisiä harjoituksia löytyy pilvin pimein.

Kurssin lopuksi pyysimme vielä opiskelijoita arvioimaan Quizletiä sovelluksena ja sen soveltuvuutta verbikokeen järjestämiseen. Sovelluksena Quizlet oli uusi koko ryhmälle, mutta opiskelijat olivat yhtä mieltä sen selkeydestä ja helppokäyttöisyydestä. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että sovellus toimi hyvin formatiivisen palautteen antajana ja motivoi harjoittelemaan verbejä myös vapaa-ajalla. Osa opiskelijoista ilmaisi myös selkeästi, että he pitivät tästä koetyypistä enemmän, kuin tavallisesta paperille tehtävästä sanakokeesta.

Sovelluksen todellista käyttöä vapaa-ajalla emme kontrolloineet tarkemmin, mutta annoimme verbiharjoitusten otsikot vielä kurssikoealueen yhteydessä opiskelijoille. Mielestämme Quizlet tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet toteuttaa erityylisiä harjoituksia sekä testejä. Sovellusta voi yhtä hyvin soveltaa myös summatiivisessa arvioinnissa, mutta tällä kertaa halusimme keskittyä nimenomaan formatiiviseen puoleen.

tomas-kuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s