Kokemuksia SHOWBIE-ohjelman käytöstä kieltenopetuksessa lukiossa  

Kirjoittaja: Heli Heino, Oulun normaalikoulu

Showbie-ohjelman käyttöönotto

helin-kuva-1

Showbie-ohjelmaa voi käyttää sekä tabletilla että tietokoneella ja se soveltuu hyvin lukion kurssien materiaalien sähköiseen hallintaan. Sovellus on hyvin helppokäyttöinen ja erityisesti iPadin kanssa hyvin toimiva sovellus. Sekä opettajan että opiskelijan täytyy ensin ladata Showbie-sovellus App Storesta tai avata selainversio https://www.showbie.com/ (Sign Up For Free-painike). Ohjelman käyttö vaatii rekisteröitymisen joko opettajana tai opiskelijana. Opettaja luo kullekin opetusryhmälle kansion ja jakaa sen koodin opiskelijoille.

Olen luonut jokaiselle lukion saksan kurssille oman kansion, jossa olen jakanut opiskelijoille mm. kurssisuunnitelman, kirjoitelmien ohjeet ja linkkejä lisäharjoitteluun.  Kurssin päätyttyä olen arkistoinut vanhat oppilaat ja käyttänyt samaa kansiota seuraavana vuonna. Päivitän ryhmälle uuden koodin, muokkaan tehtäviä tarpeen mukaan ja muutan tehtävien umpeutumispäivämäärät.

Kirjoitelmat

 Kirjoitelmat opiskelijat palauttavat opettajan luomaan alikansioon ja opettaja voi korjata ja antaa palautetta jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti. Muut opiskelijat eivät näe yksittäiselle opiskelijalle kirjoitettuja palautteita. En ole määrännyt mitään tiettyä muotoa kirjoitelmien palauttamiselle, vaan jokainen opiskelija tekee ne parhaaksi katsomallaan tavalla esim. tietokoneella word-tiedostona, iPadillä Notability-sovelluksella, lyhyet kirjalliset viestit Showbien oman tekstikentän kautta tai joskus jopa käsin kirjoittaen ja ottaa siitä kuvan ja lähettää sen opettajalle Showbien kautta jakamistoiminnolla. Tuotos menee automaattisesti opiskelijan omaan henkilökohtaiseen kansioon.

Kaikkien erimuotoisten tuotosten korjaaminen onnistuu opettajalta. Itse käytän lähinnä iPadiä korjaamiseen ja vien tuotokset Notability-sovellukseen ja palautan näppärästi korjattuna takaisin Showbiehin. Opettaja voi kirjoittaa palautteen myös suoraan Showbien viestikenttään tai nauhoittaa suullisen palautteen. Opiskelija voi avata opettajan palauttamat tiedostot Showbiessä ja tarvittaessa tehdä opettajan pyytämät muutokset prosessikirjoittamisessa ja palauttaa kirjoitelman uudestaan opettajalle.  Showbie näyttää opettajalle kansiossa selkeästi, ketkä opiskelijoista ovat kirjoitelman palauttaneet ja kenelle opettaja on antanut palautteen. Palautetta voi antaa myös kerralla koko ryhmälle.

Tehtäville annetaan viimeinen palautuspäivä ja opettajan sähköpostiin tulee ilmoitus, kuinka moni opiskelija on työn palauttanut sovittuun päivään mennessä. Tehtäväkansiossa opiskelijan nimen vieressä näkyy symboli, kun hän on palauttanut tehtävän ja kun opettaja on antanut siitä palautetta. Onneksi opettaja voi muokata päivämäärää, jos jostain syystä on tarve antaa lisäaikaa.

Suulliset tuotokset ja suulliset kokeet

 Showbiehin voi palauttaa myös suullisia tuotoksia. Ne sujuvat kätevästi iPadillä suoraan Showbien mikrofonipainikkeella. Opiskelijat voivat palauttaa pieniä suullisia tehtäviä kurssin aikana tai suorittaa suullisen kokeen Showbien avulla. Olen antanut suulliseksi tehtäväksi saksan kursseilla pieniä lukutehtäviä, joilla testaan ääntämistä sekä kysymyksiin vastaamista. Kysymyksiä olen antanut äänittämällä ne mikrofonipainikkeella tai kirjallisina kirjoittamalla viestikenttään. Kysymysten pohjana voi olla myös teksti, jonka olen jakanut ensin luettavaksi. Suullisia kokeita olemme tehneet näin usein kotikokeena. Tärkeintä on opiskelijan oppiminen ja jos hän harjoittelee vastausta useamman kerran ennen varsinaista nauhoitusta, oppimista varmaan on tapahtunut.

Linkit ja vinkit

Showbien kautta jaan oppilaille tiedon myös sanakokeista ja samalla annan linkkejä laatimiini Quizlet-tehtäviin, joiden avulla sanastoa voi harjoitella kotona. Samoja linkkejä käytämme myös tunneilla ja iPadillä opiskelijat pääsevät nopeasti linkkiä napauttamalla harjoittelemaan. Samoin kätevästi hoituu linkin jakaminen videoihin tai esim. Padlet-seinälle, johon sitten tuotamme yhdessä materiaalia. Showbien kautta olen jakanut myös sähköisten kokeiden koodit, seuraavan saksan kurssin Showbie-koodin jne.

Joskus opiskelijat haluavat myös jonkun tunnilla näyttämäni kielioppi-PowerPointin itselleen ja senkin jakaminen onnistuu Showbien kautta. Saatan vinkata Showbien kautta myös johonkin ajankohtaiseen lehtiartikkeliin tai jakaa tiedotteen saksan kielikurssistipendistä.

Opetusharjoittelu

Olen tehnyt Showbie-ryhmän myös opetusharjoittelijoille ja jaan sen kautta ainedidaktiikan materiaalia ja velvoitan opiskelijat palauttamaan sinne myös jonkin tuotoksen. Tällöin he ovat rekisteröityneet Showbiehin opiskelijoina ja näkevät siten Showbien toiminnan opiskelijan suunnalta. Saksan harjoittelijat rekisteröityvät (huom! toisella sähköpostilla) myös opettajina ja käyttävät Showbietä opetusharjoittelun aikana opettajan roolissa. Samassa ryhmässä voi olla useampi opettaja yhtä aikaa, joten voin myöntää harjoittelijoille opettajatunnuksella oikeudet omaan ryhmääni tai he voivat perustaa kokonaan oman ryhmän sille kurssille, josta he ovat kokonaan vastuussa. Sama yhteistyöidea toimii tietysti myös kahden saman aineen opettajan välillä.

Yhteensopivuus

 Useat iPad-ohjelmat toimivat Showbien kanssa mm. toimisto-ohjelmat (Pages, KeyNote, Numbers), esitysohjelmat (Explain Everything, Educreations, ShowMe), muistiinpano-ohjelmat (Evernot), tuottamisohjelmat (BookCreator, iMovie), korjausohjelmat (iAnnotate) ja tiedostoja voi lähettää myös kuvana esim. miellekarttaohjelmista.

Showbiestä on sekä ilmainen versio (jota olen käyttänyt) että maksullinen pro-versio. Tästä tarkempaa informaatiota löytyy osoitteesta https://www.showbie.com/pricing/.

Lisätietoja ohjelman käyttöön löytyy osoitteesta http://support.showbie.com

ja You Tubesta  http://www.youtube.com/user/showbieapp/.

helin kuva 2.png  helin kuva 3.png  helin kuva 4.png

kuvat lainattu sivulta: https://www.showbie.com/features/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s