Practical course in Gene Technology

Esimerkkikurssi opiskeluympäristöjen laajennetamisesta koulun ulkopuolelle ja yhteistyötahojen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämisestä.

Kirjoittajat: Eija Kujansuu ja Sirkka Staff, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu

Viikin normaalikoulussa ja Helsingin normaalilyseossa on biologiasta kiinnostuneille lukion opiskelijoille tarjolla geenitekniikan työkurssi. Tänä vuonna kurssin nimi oli Practical course in Gene Technology.

Kurssi on järjestetty jo useana vuonna peräkkäin. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston Biotieteiden laitoksen kanssa. Kurssin rahoittamiseen ja toteuttamiseen ovat osallistuneet Helsingin yliopiston molemmat normaalikoulut sekä ILS (Interactive Life Science tohtoriohjelma). Opettajina kurssilla toimivat ILSin tohtoriopiskelijat. Tänä vuonna opettajina toimi suomalaisten opiskelijoiden lisäksi joukko ulkomaalaisia tohtoriopiskelijoita. Yhteensä kurssia oli vetämässä peräti seitsemän opettajaa. Opetuskielenä oli pääsääntöisesti englanti, mutta jokaisella kerralla mukana oli myös vähintään yksi suomenkielinen opettaja. Kurssilla siis toteutui tänä vuonna ensimmäistä kertaa CLIL-menetelmän periaatteet eli geeniteknologian asiasisältöjä opiskeltiin vieraalla kielellä.

Opiskelija voi hakea kurssille suoritettuaan BI5-kurssin eli biologian bioteknologian kurssin. Kurssille valitaan hakemusten perusteella 16 opiskelijaa. Hakemuksessa opiskelijan onkin osattava perustella, miksi juuri hänet pitäisi valita kurssille. Opiskelijoiden perusteluina on ollut esim kiinnostus geeniteknologiaan, jatko-opintosuunnitelmat ja halu syventää lukion muilla biologian kursseilla opittuja asioita.

Kurssin keskeisinä tavoitteina onkin kokeellisuus, perehtyminen geenitekniikan menetelmiin ja turvalliseen laboratoriotyöskentelyyn käytännössä. Laboratoriotyöskentelyn ohessa käytyjen keskustelujen kautta opiskelijoilla on myös mahdollisuus saada parempi käsitys biotieteiden opinnoista.

Kurssikertoihin on sisällytetty myös vierailukäyntejä eri tutkimusryhmien luokse, esimerkiksi banaanikärpäslaboratorioon sekä kehitysbiologian yksikköön. Viimeisellä kurssikerralla on myös järjestetty lämminhenkinen paneelikeskustelu, jossa joukko laitoksen asiantuntijoita on vastaillut opiskelijoiden esittämiin kysymyksiin. Opiskelijoiden kysymykset ovat olleet osin tiukkoja asiakysymyksiä, mutta liittyneet myös asiantuntijoiden työhön ja uravalintoihin.

Kurssia on mahdoton sisällyttää opiskelijoiden lukujärjestykseen, joten se järjestetään kuutena iltana biotieteiden laitoksen laboratoriossa. Hankaluuksia onkin aiheuttanut opiskelijoiden omien menojen sovittaminen kurssiaikatauluun.

Vaikka kurssi on pidentänyt opiskelijoiden koulupäiviä, se on aina saanut erittäin hyvää palautetta. Opiskelijat ovat pitäneet erityisesti käytännön työskentelystä. Kurssi on kerrannut, konkretisoinut ja syventänyt biologian kursseilla opittuja asioita. Opettajan näkökulmasta on hienoa, että oppilaat pääsevät työskentelemään oikeaan laboratorioon oikeilla välineillä. Kouluilla ei ole mahdollisuutta tarjota samanlaisia tiloja ja laitteita. Lisäksi on hienoa tehdä lukioiden ja ainelaitosten välistä yhteistyötä. Me opettajat olemme myös oppineet paljon.

Vuoden 2017 kurssin kurssiohjelma.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s