Vaihto-oppilas matematiikan kurssilla

Niklas Koppatz / Viikin normaalikoulu

Lukiomme saa kohtalaisen usein nauttia ulkomaalaisen vaihto-oppilaan vierailusta. Periaatteessa vaihto-oppilaalla on kevennetty opinto-ohjelma, sillä suomenkielisen oppimateriaalin opiskelu on ymmärrettävästi aika työlästä. Kuitenkin esimerkiksi matematiikassa minulla on ollut tapana ottaa vaihto-oppilaat mukaan opetukseen samoin tavoittein kuin suomalaisetkin. Tämä tuo mukanaan jonkin verran lisätyötä, mutta samalla myös tarjoaa jotain uutta.

Vaihto-oppilaan tuen tarve ja menetelmiä

Viikin normaalikoulu.jpgTukiopetusta tarvitaan vähän mutta usein. Olettaen, että vaihto-oppilaalla on normaalit matemaattiset avut, hänen tarvitsemansa tuki kohdistuu lähinnä kielen ymmärtämiseen. Matematiikassa tehtävän tärkeimmät osat annetaan pääsääntöisesti matemaattisilla merkinnöillä, jotka ovat kutakuinkin samoja eri kielialueilla. Sen sijaan tehtävänanto voi olla vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampi ymmärtää oikein. Esimerkiksi: “Määritä suorakulmaisen särmiön pohjatahkon lävistäjän ja lyhyemmän pohjasärmän välinen kulma.” on aika samankaltainen kysymys kielitaidottomalle kuin “Kuinka suuri on suorakulmaisen tasakylkisen kolmion kantakulma?” Tehtävän luonne on kuitenkin aivan eri. Tämän vuoksi vaihto-oppilaalle pitää jokaisen tunnin yhteydessä kertoa esimerkin luontoisesti, mistä tehtävissä on kyse sen lisäksi, että tehtäviin liittyvä matematiikka pitää myös opettaa. Tunnin jälkeen on hyvä vielä puhua läksytehtävien tehtävänannot auki, jotta oppilas osaa tulkita ne oikein. Eri kursseilla on tietenkin erilaisia haasteita. Tehtävä Dx2 on sama kaikilla kielillä. Talousmatematiikan kurssilla valtion verotustaulukko voi olla hankala sekä kielellisesti että kulttuurillisesti puhumattakaan lähdeveron pyöristyssäännöstä. En suosittele vaihto-oppilaalle mitä tahansa kurssia. He kuitenkin selviävät kursseista, joilla aiheina on algebra tai geometria. Todennäköisyys- ja talousmatematiikka on syytä jättää pois opinto-ohjelmasta.

Opettaessani ryhmää, jossa on vaihto-oppilas, olen varannut hänelle henkilökohtaista aikaa kummallekin sopivalla välitunnilla tai hyppytunnilla n. 10 minuuttia oppituntia kohden. Tällä ajalla käymme läpi tuntitehtäviä niiltä osin, kun oppitunnilla on jäänyt kesken. Monesti pulmia ei ole, joten tapaamisellekaan ei ole aina tarvetta. Teen vaihto-oppilaalle erikseen englanninkielisen kokeen (jos kommunikoimme englanniksi), mutta tämän lisäksi hän saa myös suomenkielisen kokeen, sillä hän on saattanut oppia jotkut termit paremmin suomeksi kuin englanniksi. Englanti ei yleensä ole vaihto-oppilaan äidinkieli. Tämän lisäksi vaihto-oppilas on saanut tulla 15 minuuttia ennen kokeen alkua tutustumaan kokeen tehtäviin siten, että hän voi kysyä minulta, jos ei ymmärrä tehtävänantoa. Kokeen aikana tämä olisi hankalaa. Kokeeseen oppilas saa halutessaan vastata myös omalla äidinkielellään, jos meillä on talossa sitä osaava opettaja. Sitten käyn tulkkaamassa kokeen kielten opettajan kanssa, jos en itse ymmärrä.

Mitä vaihto-oppilas tuo ryhmälle

Suurin osa vaihto-oppilaan saamasta tuesta tulee oppilastovereilta eikä opettajalta. Meidän koulussa oppilaat ovat suurella innolla tukemassa vaihto-oppilasta. Kunhan he vain itse ovat kartalla, heidän tarjoama tuki riittää oppitunneilla varsin hyvin. Oppilaiden kielitaito on keskimäärin erittäin hyvä, mutta heiltä saattaa puuttua sanavarastosta matematiikassa käytettäviä ilmaisuja vieraalla kielellä. Niitä oppii tarpeen myötä – joko opettajan tukemana tai muuten. Kielen oppimisen näkökulmasta pidänkin vaihto-oppilaan läsnäoloa erityisen hyödyllisenä. Suomenkielisessä luokassa tuntuu hassulta käsitellä matematiikan ilmaisuja toisella kielellä. Poikkeuksen tekevät mm. laskinohjelmiston käyttämät komennot, jotka on englanniksi. Muuten matematiikan opetus on suomenkielistä, vaikka jatko-opiskelussa harvoin pääsee kovinkaan pitkälle törmäämättä englanninkieliseen aineistoon. Vaihto-oppilaan läsnäolo tukee siis oppilaiden menestystä jatko-opinnoissa.

Vaikutukset ryhmädynamiikkaan

Joka matematiikan ryhmässä on oppilaita, joilla on heikko usko kykyihinsä matematiikan saralla. He eivät mielellään osallistu opetukseen kertomalla omia ajatuksiaan: “Kysy Jukalta, se tietää paremmin.” Nopeasti oppilaat oppivat toistensa tavat ja vahvuudet, ja luokkaan muodostuu tietty hierarkia, joka määrittää oppilaiden käyttäytymistä ja osallistumista. Vaihto-oppilaan mukaan tulo sotkee tätä asetelmaa. Hän on kuitenkin se, joka ponnistaa alempaa kuin muut. Henkilökohtaisesti pidän eniten niistä hetkistä, kun vaihto-oppilas uskaltautuu taululle esittelemään tekemäänsä kotitehtävää. Hänen ilmaisunsa on kuitenkin aina hankalammin tulkittavaa kuin muiden oppilaiden, joten oppilaat seuraavat sitä keskittyneemmin kuin muiden esityksiä. Siitä seuraa myös keskimääräistä enemmän keskustelua, kun oppilaat haluavat varmistaa ymmärtäneensä asiat oikein. Usein saamme myös makeat naurut jostain väärinymmärryksestä.

Omasta mielestäni vaihto-oppilaan osallistuminen lukion kurssille tuo mukanaan paljon positiivista ja vähän negatiivista. Siksi minä monesti pyydän saada koulun vaihto-oppilaita omille kursseilleni, jos se muuten on järkevää ja kurssi on hänelle sopiva.

Niklas Koppatz, Matematiikan ja fysiikan opettaja, Viikin Normaalikoulu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s