Yes we can! Yrittäjyyttä englanniksi

Hanna Ylönen, historian ja yhteiskuntaopin opettaja, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu

Opetin Viikin normaalikoulun lukion yritystalouden YH6-kurssin syksyllä 2016. Kurssista muodostui englantia ja yhteiskuntaoppia yhdistelevä kokonaisuus. Opiskelijat ovat perinteisesti osallistuneet tällä kurssilla Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään järjestämään kilpailuun Ambassodor’s Entrepreunial Challengeen, ja opiskelijat innostuivat kilpailusta tälläkin kertaa. Kyseessä on yritysideakilpailu, johon opiskelijat laativat pienryhmissä oman liikeidean, jonka he esittelevät joko parin minuutin videossa tai maksimissaan sivu mittaisessa tekstissään englanniksi.

Kilpailuideoiden työstäminen aloitettiin hakemalla inspiraatiota erilaisista liikeideoista, kuten mobiiliapplikaatioista. Keskustelimme niiden vahvuuksista, heikkouksista ja toimivuudesta. Tämän jälkeen oppilaat aloittivat aivoriiheilyn. Lähes jokainen ryhmä puristi varsin tiukassa aikataulussa erittäin toimivia ja omaperäisiä liikeideoita. Tämän jälkeen ideat työstettiin englanninkieliseksi kilpailutöiksi. Opiskelijat saivat apua englannin opettajalta, joka auttoi tekstien korjaamisessa ja oikoluvussa. Lähetimme kilpailutyöt ja jatkoimme kurssilla muihin asioihin jääden odottamaan.

Parin viikon kuluttua saimme tietää että osa tiimeistämme oli selviytynyt semifinaaliin. Semifinaalissa kunkin ryhmän tehtävänä olisi pitchata kolmessa minuutissa oma liikeideansa englanniksi Yhdysvaltain suurlähetystön henkilökunnalle. Kurssimme seuraavassa vaiheessa jokainen pienryhmä suunnitteli oman liikeideansa pitchausta. Ne jotka olivat päässeet kilpailussa jatkoon, alkoivat työstää esitystä englanniksi, kun taas muut saivat tehdä tämän vaiheen suomeksi. Harjoittelimme pitchauksen esittämistä kuten amerikkalaisessa tv-sarjassa Leijonan luola. Jokainen ryhmä piti oman pitchauksensa ja muu opetusryhmä esitti ”leijonia” eli kyseli tarkentavia kysymyksiä. Yrittäjyyskilpailun semifinaaliin valmistautuvat vetivät englanninkielisen esityksensä hienosti. Jälleen englannin opettaja auttoi tarkistamalla opiskelijoiden valmiit tuotokset. Näillä eväillä lähdimme suurlähetystöön ryhmien kanssa.

Liikeidean pitchaaminen suurlähetystössä englanniksi oli lukiolaisille todella jännittävä tilanne. Kolme minuuttia tuntui todella lyhyeltä ajalta kertoa kaikki tarvittava. Onneksi jokainen oli valmistunut todella hyvin. Tiimit suoriutuivat tehtävästä vuorollaan upeasti. Paikalla olevat tuomarit eivät päästäneet lukiolaisia helpolla vaan esittivät kukin vähintään yhden kysymyksen. Olimme riemuissamme, kun yksi joukkue kurssiltamme selvisi vielä finaaliin. Muut kurssilaiset olivat erittäin kannustavia ja hioimme finaaliryhmän pitchausta läpi vielä oppitunnilla yhdessä kaikkien kanssa.

Yrityskilpailun kaksipäiväinen finaali käytiin joulukuussa 2016 Helsingissä. Eri puolilta Suomea saapui semifinaaleissa menestyneitä joukkueita Helsinkiin. Finaaliin kuului varsinaisen kilpailun lisäksi vierailu Microsoft Fluxilla, Slush-messuilla ja iltavastaanotto suurlähettiläs Charles J. Adams Jr:n vieraana. Varsinaisessa kilpailutapahtumassa piti jälleen pitchata oma liikeidea englanniksi julkkistuomaristolle, mutta tällä kertaa suunnitelman tuli olla aikaisempaa havainnollisempi ja konkreettisempi. Näimme finaalissa erilaisia prototyyppejäkin, esimerkiksi silmälaseihin suunnitellut pyyhkijänsulat. Varsinaisen finaalin voitto meni toiseen helsinkiläiseen kouluun, mutta silti kokemus oli mielenkiintoinen ja palasimme Viikkiin monta kokemusta rikkaampina.

Kilpailun päätyttyä kurssi jatkui vielä pari viikkoa. Siirryimme tarkastelemaan yrityksen perustamisen seuraavia vaiheita, kuten liiketoimintasuunnitelmaa, rahoituksen hankintaa ja markkinointisuunnitelmaa. Osa yritysideoita hioitui kurssin aikana varsin pitkälle. Kurssimme päätti kansanedustaja-yrittäjä Antero Vartian vierailu, joka inspiroi ja herätti paljon keskustelua. Vartia kannusti nuoria hakeutumaan yrittäjiksi ja olemaan rohkeita, mikä oli varsin positiivinen päätös kurssille.

Kurssi oli itselleni mielenkiintoinen ja palkitseva mutta myös työläs. Materiaalista ei ollut puutetta, mutta sen jäsentäminen lukiolaisille järkeväksi kokonaisuudeksi oli haastavaa. Kurssilla laadittiin oma yritysidea ja sen pohjalta laajahkoja oppimistehtäviä, jotka palautettiin oppimisympäristö Edmodoon. Lisäksi oppilaat pitivät viikottaista oppimispäiväkirjaa. Palaute kurssista oli lähes pelkästään positiivista ja opiskelutapa oli sopinut monille.

Kurssista olisi muodostunut hieman erilainen ilman yrityskilpailua. Kurssilla olisi joka tapauksessa työstetty omaa liike-ideaa, liiketoimintasuunnitelmaa ja markkinointisuunnitelmaa. Nyt kilpailuun osallistuminen toi kurssiin englannin kielen käytön ja oman jännittävän lisänsä. Pidin tällä kurssilla siitä, että monialaisuus oli mukana tarkoituksenmukaisella ja oppilaita motivoivalla tavalla. Monialaisuus ei ollut päälle liimattua ja esimerkiksi vierailu Slushissa konkretisoi englannin ja start-up-yrittäjyyden yhteyttä: messuilla kaikki tapahtui englanniksi eikä suomea kuullut oikein missään. Jatkossa osan kurssista voisi suorittaa englanniksi vaikka kilpailua ei enää järjestettäisikään suurlähettilään vaihdoksen vuoksi. Englanti voisi olla kurssilla vielä laajemmin mukana ja sitä voisi suorittaa tiiviimmässä monialaisessa yhteistyössä englannin opettajan kanssa. Pitchaaminen englanniksi olisi voinut esimerkiksi korvata lukion englannin kurssin suullisen esitelmän. Nyt ajatus tästä mahdollisuudesta syntyi vasta kurssin aikana, koska jatkoon pääsy kilpailussa tuli iloisena yllätyksenä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s